Det er nu hylden blomstrer – og det kan der komme meget andet godt ud af, end blot hyldeblomstsaft. Meget belejligt blomstrer hylden samtidig med at de første danske jordbær modnes. Og det er altså et ægteskab af de bedre – hyldeblomst og jordbær. Tænk bare på jordbær marineret i hyldeblomstsaft eller hyldeblomstsorbet med friske jordbær til. Men helt så omstændigt behøver det ikke at være – her er hyldeblomsterne simpelthen drysset ud over en overdådig cheesecake med sommerbær. Det giver et lille diskret hyldehint – midt i den syrlige limecreme og de marinerede bær. Det er engleføde på en sommeraften med en kop kaffe til.
Denne cheesecake-variant opfandt jeg til den årlige fætter-kusine fest. Her mødes alle fætre og kusiner på skift hos hinanden og i år var det min tur. Jeg besluttede at gå all Nordic med årstidens grønt og vi startede derfor med friske asparges med rejer, stenbiderrogn og lidt creme fraiche dressing. Derefter den skønneste kyllingefrikassé med forårsgrønt – for at slutte af med denne cheesecake. Det var hattrick!
Der bliver 8-10 syndige stykker af denne portion
Du skal bruge
BUND
225 g digestive kiks
100 g smør
50 g smuttede mandler (kan undværes)
CREME
3 blade husblas
2 pasteuriserede æggehvider
1,3 dl piskefløde
165 g mascarpone
1,3 dl creme fraiche
2 spsk vanilje ekstrakt (eller vanilje fra 1 stang + 2 tsk sukker)
110 g sukker
1½ lime, saft og skal – måske lidt mere saft
MARINEREDE BÆR
500 g solmodne jordbær
125 g blåbær
125 g hindbær
1 spsk limesaft
1 – 3 tsk sukker
DESUDEN
En klase friske hyldeblomster
Sådan gør du
Husblassen lægges i blød i rigeligt koldt vand i en halv times tid.
BUND
Mandlerne kommes i en foodprocessor og hakkes forholdsvis fint – eller de hakkes blot i hånden. Kommes over i en skål. Kiksene køres til rasp i foodprocessoren. Alternativt kommes de i en frysepose og knuses med en kagerulle. De kommes også i skålen til mandlerne. Smørret smeltes og blandes med kiksekrummer og hakkede mandler – sørg for at smørret bliver godt fordelt.
En springform på ca. 22 cm fores med husholdningsfilm i bunden. Klik formens side på plads så den holder på filmen. Kiksemassen trykkes flad i bunden, sørg især for at den hænger godt sammen i kanten. Sættes på køl.
CREME
Æggehviderne piskes stive og sættes til side. Fløden piskes til blødt skum i en anden skål og stilles ligeledes til side. Mascarpone, vanilje ekstrakt, sukker og limeskal piskes med en elpisker, til mascarponen er glat. Creme fraichen piskes i og limesaften piskes i til sidst over 3-4 gange. Pisk godt mellem hver sjat limesaft, så ostemassen ikke skiller.
Den udblødte husblas knuges fri for overskydende vand og smeltes i en kasserolle eller i mikroovn. Den skal være mere end håndvarm. Husblassen piskes i ostemassen. Flødeskummet vendes i og til sidst vendes de stiftpiskede hvider i. Ostemassen kommes i springformen, glattes på overfladen, dækkes med husholdningsfilm og sættes på køl i nogle timer eller til dagen efter.
MARINEREDE BÆR
De marinerede bær laves et par timer inden servering: Jordbærrene skylles og de fleste blomster nippes af. Jordbærrene halveres (dem med blomst på forbliver hele) og kommes i en skål. Blåbærrene kommes ligeledes i. Bærrene drysses med lidt af sukkeret og limesaften kommes ved. Vend nu forsigtigt rundt i bærrene, lad dem stå et par minutter og smag dernæst på dem, måske skal der lidt mere sukker i. Bærrene skal have en smule syrlighed fra limesaften, og denne skal balanceres med sukker, så helhedsindtrykket er syrlig-sødt og passende til en dessert. De marinerede bær stilles ved stuetemperatur til kagen skal spises.
SERVERING
Kagen tages ud af køleskabet og skæres rundt i kanten med en skarp kniv. Springformen løsnes og kanten fjernes. Bunden af formen tages forsigtigt af og dernæst filmen. Kagen stilles på et fad. Jordbær og blåbær arrangeres bedst muligt ovenpå kagen. Hindbærrene fordeles mellem jordbær og blåbær. Hyldeblomsterne klippes af stilkene og drysses med rund hånd over kagen. Serveres med det samme.